Åpent alle dager

9-21

Grilltips

Santa Maria logo 2016_RGB

Polaroid_SM_BBQ

Grillskole med Santa Maria

bbqavdelare

EN GRILL MED LOCK ÄR ETT MÅSTE

Med locket skapar du en kontrollerad grillmiljö och jämn värme. Satsa också på en grill som har termometer i locket så vet du exakt hur det står till därinne. Undvik att lyfta locket i onödan så sparar du både värme och de aromatiska grillångorna. På en kolgrill reglerar du dessutom temperaturen ENBART med ventilen under grillen – ventilen i locket ska alltid vara fullt öppen. Annars får du dåligt drag och risken är stor att du dödar glöden helt.

DIGITAL STEKTERMOMETER

Skaffa en digital stektermometer. Du ser den exakta köttemperaturen utan att behöva lyfta på locket. Det finns en uppsjö med bra termometrar i handeln – med sladd, trådlösa samt modeller som kopplas till din smartphone.

LÅNGA REDSKAP I METALL

De tål värmen, och längden gör att du slipper bränna sönder knogarna fullständigt när du vänder på kycklingvingarna.

PIZZASTEN

Att baka bröd och pizza på grillen är löjligt gott. Med hjälp av en pizzasten får du jämnare värme och mer kontroll. Och stenen behöver inte vara dyr.  Åk till närmaste byggvaruhus och köp en tjock, platt natursten. Den kostar ofta under hundralappen och gör jobbet bra. Men det går även att baka utan sten, se längre ner under How to BBQ Pizza & Bread Like a Hero.

SOLITT GALLER

Tunna grillgaller i t ex bockad plåt har dåliga värmeegenskaper. Satsa istället på ett galler i solitt stål. Ju tjockare gods desto bättre. Gallret håller värmen även när du lagt på köttbiten och ger fina grillränder.

GRILLPLANKA

Skaffa en tjock bräda i obehandlad ek, cederträ eller fruktträ. Lägg på en stor lax- eller köttbit. Kött bör förgrillas för fin grillyta innan det läggs på plankan. Krydda efter smak. Lägg brädan direkt på gallret ovanför glöden. Stäng locket. Ja, brädan kommer att bli bränd undertill, men den går att använda flera gånger ändå. Smaken som träet tillför är magisk.

bbqavdelare

DIREKT GRILLNING

Råvarorna placeras direkt ovanför glöd­bädden/gasbrännarna. Metoden används för normaltjocka till tunnare köttskivor, hamburgare, fisk & skaldjur och liknande.

INDIREKT GRILLNING

Råvarorna ligger inte direkt ovanför glödbädden/brännarna. Metoden lämpar sig för stora köttstycken, hel kyckling och andra råvaror som kräver längre tillagning.

Men oavsett grillmetod – ha ALLTID en glödfri zon på grillen. Där lägger du undan maten om det börjar brinna eller om du bara vill underhållsvärma det du grillat. Zonen gör din grillning betydligt mer stressfri och behaglig.

bbqavdelare

VED!

Vi vill slå ett slag för att grilla med ved i kombination med briketter. Det ger en förlängd glödtid och smaken blir fantastisk. Använd fruktträ eller andra hårda lövträslag som t ex ek eller al. Skippa barrträ då de avger giftiga ämnen och dålig smak.

KOL ELLER BRIKETTER?

Kol har en intensiv och kortare brinntid. Används till råvaror som kan grillas fort, t ex tunnare köttskivor, fisk och färdiga korvar. Briketter brinner länge. De används när du ska grilla indirekt eller för råvaror som behöver längre tillagningstid. Bra för t ex kyckling, hel entrecôte eller karré, revben mm. Köp SIS- och FSC-märkt kol för miljöns skull, och gärna närproducerat om du kan.

bbqavdelare

GASOLGRILL

En gasolgrill ger i sig inte lika mycket aromatisk grillsmak som en kolgrill. Du kan dock hjälpa smaken på traven genom att lägga några bitar av rökträ eller spån i ett nästan tillslutet foliepaket som du placerar ovanför brännarna. Äpple, ek, körsbär, al och päronträ funkar utmärkt.

bbqavdelare

TÄNDMETODER

Undvik tändvätska, det är en helt onödig och smutsig metod. Det finns så många andra bra varianter idag: Skorstenständare, eltändare, varmluftständare (bra om du har bråttom), tändkuber, braständare, tändpapper… Testa alla. Hitta din favorit. Men som sagt, strunta i tändvätskan och andra paraffinbaserade produkter för smakens och miljöns skull.

bbqavdelare

RÖK MED ÖRTER

Färska örter direkt på glöden ger snabbt en god röksmak. Det passar bra till mindre råvaror som t ex räkor, musslor, svamp, tofu, grönsaker mm som lätt tar åt sig smak. Se till att du behåller röken så länge som möjligt genom att tillfälligt stänga ventilationen på grillen och inte öppna locket.

RÖKT OST

Prova att röka olika ostar när du ändå håller på, som t ex haloumi, fetaost och annan fast ost som inte smälter så lätt.

bbqavdelare

ETT RENT OCH HETT GALLER

Det tjatas ofta om vikten av att ha ett rent grillgaller. Varför? För att ett smutsigt galler ger sotrester på köttet och en trist bismak. För bästa smak – använd alltid ett rent och hett galler så får du fina grillränder. Gallret görs rent med en rejäl metallborste innan och efter grillning när gallret är varmt. Ett annat tips är att lägga gallret direkt på gräsmattan över natten. Sot och smuts löses upp och sedan är det ganska enkelt att diska rent.

GRILLAD SÅS

Det här är ett kul sätt att ge grillsmak där man inte förväntar sig det. Halvera t ex tomat, paprika och lök, pensla med din favoritgrillolja och grilla dem mjuka. Hacka eller mixa sedan till en sås och servera med färsk pasta. Toppa med lite örter och smulad fetaost.

bbqavdelare

PLÅTBLECKSGRILLEN

Ni ska ha picknick. Någon kommer dragandes med en engångsgrill. Du vet såklart bättre: Ta med en långpanna, ugnsgallret, tjockare folie och briketter. Tänd briketterna och fördela i långpannan. Lägg en näve örter direkt på glöden och lägg på gallret eller ett hålat folieark. Lägg därefter på räkor eller musslor och täck igen med folie så det sluter tätt om formen. Vänta några minuter. Servera med aioli och bröd. Vem är hjälten nu?

VINTERGRILLNING

Vintergrillning smakar nästan ännu bättre än sommarvarianten. Tänk på att kall vinterluft innebär mer avkylning. Det kan behövas mer bränsle i grillen – experimentera dig fram. En termometer, både i locket och för köttet, är därför ännu mer nödvändigt vid vintergrillning för att hålla koll. Dessutom slipper du gå ut så ofta om du kan läsa av tempen genom fönstret eller altandörren. Om gästerna skulle våga sig ut – bjud på varma romdrinkar för att hålla humöret uppe. Försök att stå under ett tak om du kan. En annan livräddare är pannlampan när du kämpar på i vinterkvällens mörker och skapar underverk.

bbqavdelare

Santa Maria produktsortiment

HÄR FÅR DU ETT URVAL AV VÅRA PRODUKTER

MARINAD

Marinadens främsta uppgift är att möra och ge smak åt lite grövre, fetare kött som t ex högrev. Absorberande grönsaker som t ex champinjoner funkar också bra. Lägg allt i en plastpåse och tillsätt valfri marinad. Låt stå i kylen i minst en timme – helst över natten – innan du grillar.

RUB

Rub är en kryddblandning – tänk torr mari­nad – och är perfekt om du vill få mycket smak på kort tid. Det räcker att gnida in ruben några minuter innan grejorna hamnar på grillen. Ger dessutom fin färg på kött, fisk, skaldjur och fågel.

GRILLOLJA

Penslas på före och under grillningen och ger en förhöjd grillsmak. Passar till precis allt som hamnar på din grill. Magert kött och fisk tjänar på att penslas med grillolja, men se till att grilla indirekt i den glödfria zonen så undviker du en eldsvåda. Använd gärna en rub innan oljan penslas på.

GLAZE

Ger en glansig yta och en knäckig karamelliserad smak. Penslas på rikligt flera gånger i slutet av grillningen. Passar till allt som hamnar på grillen. Kan också användas som sås och smaksättare i andra rätter.

AMERICAN BBQ SAUCE

American BBQ är smaker som vi har hämtat direkt från USA. Fungerar både som bordssås eller att pensla på som glaze under grillningen. Kan användas som smaksättare i såser och i gryträtter

BBQ SPICES

Kryddkvarnar som ger dig färskmalda kryddor varje gång. Enkelt och praktiskt. Perfekt som bordskrydda, använd den också till sallader, såser och röror.

SAUCE MIX

En färdig kryddmix till gräddfil, crème fraîche, matyoghurt eller smör. Du får en smaskig kall sås eller ett spännande kryddsmör på nolltid.

bbqavdelare

 12_pizzaandbread

BRÖD

Överraska med ett nybakt bröd från grillen. Ta ditt favoritrecept på bröd eller utgå från detta pizzareceptet och blanda i ett par teskedar örter, t ex rosmarin och oregano. Forma till små tekakor eller pitabröd och pensla med lite olivolja. Grilla under lock först på direkt värme, vänd efter 2–3 minuter och grilla sedan på indirekt värme 3–4 minuter tills de är färdiga. 

PIZZA GRUNDRECEPT

4 portioner

Deg

¼ pkt jäst

2,5 dl vatten

0,5 tsk salt

2 msk olivolja

6 dl vetemjöl special eller Manitoba cream (finns i mjölhyllan)

SÅS

1 dl tomatpuré

2 msk olivolja

0,5 dl vatten

1 påse Santa Maria BBQ Rub Herbs

300 g riven ost

+ ditt val av fyllning

GÖR SÅ HÄR:

Lös jästen i ljummet vatten i en bunke, tillsätt salt, olja och mjöl. Kör i matberedare eller knåda för hand i ca 10 minuter tills degen är smidig. Forma till fyra bollar. Du kan nu göra pizzorna direkt, men låt hellre degbollarna ligga svalt och dragfritt under duk tills det är dags att kavla ut. Degen kan förberedas flera timmar i förväg.

Blanda tomatpuré, olivolja, vatten och BBQ Rub Herbs till en tomatsås.

Kavla ut degen till fyra pizzor. Lägg dem direkt på grillen på medelstark värme. Lägg över locket och grilla i 2–3 minuter tills undersidan fått färg. Platta till pizzorna om de har rest sig och vänd på dem. Bred på tomatsås samt ost och ditt val av fyllning.

Grädda under lock ytterligare ca 4 minuter eller tills osten smält. Servera genast!bbqavdelare

Santa Maria logo 2016_RGB


Goel logo pay-off

1200x900 GØL grill 7 pk


Tulip-200x150-px


Scan-200x150-px


Kronfågel-200x150-px


Guldfagelnr-200x150-px


Arla-200x150-px

Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann